Tudósok - Ördögkatlan Fesztivál

Valamilyen szinten elfogultak vagyunk, hiszen nagy Dr. Máriás tisztelők vagyunk, nekem pl ott lóg a falamon a “II. Erzsébet és Geronazzo Mária titokban egyeztet a mocsárban” című kép, de ettől függetlenül, ez a koncert egy teljesen új dimenziót nyitott meg számunkra. 

Posztkommunista cirkusz Morphineja. Ez fogalmazódott meg bennünk rögtön a koncert után. Ez a humor, ez a görbe tükör, amit a Tudósok állítanak, átível mindennemű múlton, jelenen és jövőn és annyira helyi, hogy ezt garantáltan senki más nem értheti csak egy magyar ember. Viszont magyarként ha nagyjából nyitott szemmel éled az életedet, nem vagy teljesen ostoba és még véletlenül egy kis humorérzéked is van, akkor ez a performansz annyira be tud találni, hogy egyszerre szarod össze a gatyádat a röhögéstől és sírod ki a szemedet az általánosított politika meztelen és igaz ábrázolásától, hogy ennyire hitelesen végre valaki az arcodba vágja hogy romlott az egész úgy ahogy van minden oldalon és időben és mennyire nevetséges amikor valaki fekete-fehéren gondolkozik.

A zenéjüknek legjobb tulajdonsága, hogy az egy olyan lokális aktuálissal bír az Orbán-éra Magyarországán, amely felveszi versenyt bármiféle formai, vagy műfaji újítással. Huszonéves fejjel nézve ezt a koncertet az egyszerre tűnik sokkolónak, kiábrándítónak és teljesen megkerülhetetlenek, hogy Máriás Kádár-rendszerben edződött morbid és szürreális humora, és érzékenysége a magyar társadalom 21. századi skizoid állapotának leírására elengedhetetlen. A teljes politikai establishment el van küldve a picsába, oldaltól és mostani rendszerben betöltött szerepétől függetlenül. Ami marad az az a szürreális és groteszk kép , aminek a színeit a hibátlan szövegek mellett dr Máriás frenetikus freejazz szaxofonszólói, Gulyás Levente eget leszakító funkrock gitárjátéka, Endrei Dávid és Jeli Gergely betonstabil groovjai és Dezső Tóni szaxijának sikoltásai festik meg.

Írta:Szabó Márton és Makai Bence
Fotók:Barlein Martin
Tags, , ,