Platon Karataev Interjú - Ördögkatlan Fesztivál

Fadedsun: Kezdjük az alapoknál, hogy érzitek magatokat a fesztiválon, milyen volt a koncert, hogy éltétek, hogy reagált a közönség?

Gergő: Számunkra az Ördögkatlan mindig az egyik csúcspontja a fesztiválszezonnak, két éve voltunk először, és az annak a fesztiválszezonnak az egyik legjobb koncertje volt, hihetetlen jó a közönség, a fesztivál szellemisége is nagyon közel áll a zenekaréhoz, ebben erős párhuzamokat találunk, szóval abszolút otthon érezzük magunkat, sokat jelent ez nekünk, reméljük, hogy még sokat tudunk jönni ide.

FS: Milyen volt a karantén utáni nyári visszatérés?

Gergő: Ez a zenekaron belül is eltérő, de számomra mindazzal együtt, hogy ez az emberiség számára egy nehéz időszak volt, ez egy nagyon szép befeléfordulós a karatén volt nekem, nagyon szép mélységeket, és pillanatokat éltem meg, ez alkotói szempontból is egy kivirágzós időszak volt sok új dal született. Egy olyan lemezt raktunk össze amire nagyon büszke vagyok, és nagyon sokat jelent nekem személyesen, de a zenekar többi tagjának is. Nyilván, hogyha nincs covid, akkor sokkal több koncert lett volna, és ilyenkor kevésbé tudunk a számírásra koncentrálni, szóval jó volt ezt az időt kihasználni, de ezek után nyilván visszatérni a színpadra és koncertezni az egy hihetetlenül felszabadító élmény. Pont amikor az előző héten játszottunk a Kobuciban, azt számoltuk, hogy tizenkilenc novemberében koncerteztünk utoljára korlátozások nélkül Budapesten, és azt éreztük, hogy hihetetlen energiák vannak a közönségben és a zenekarban egyaránt, szóval óriási élmény volt, de itt az Ördögkatlanon is ennek a lecsapódása volt, hogy egy ünnep volt a koncert.

 

FS: Az új album világa milyen jellegű lesz, mennyire rugaszkodnátok el  az eddigi hangzástól.

Az új számnak kicsit a Black Angelsre emlékeztető, lassú, hipnotikus pszichedelikus hangzása volt, ilyen jellegű lesz a friss anyag?

Gergő: Az biztos, hogy a hangszerelésben és a dalszerkezetekben is megjelenik a pszichedélia, a szövegekben mindenképp. Ez egy mindenféle tudatállapotot körbejáró lemez lesz. Ami szerintem szépen látszik, hogy a zenekar egyre halad befelé magában, egyre jobban megtalálja mit keres az alkotásban, a zenében. Az első lemezhez képest a második, a tavalyi Atoms, egy nagy ugrás volt nekünk. Ezen csavarunk egyet tovább, mégjobban befelé megyünk és figyelünk, az emberi lét magja körül sétálunk, azokat a kérdéseket, vagy kijelentéseket boncolgatjuk, amik ott felmerülnek.

FS: Ezek szerint inspirálók számotokra a pszichedelikus élmények?

Gergő: Igazából a módosult tudatállapotok, amiket meditációval, tudatos álmodással érünk el, de nyilván az egyénfüggő, hogy ki mit preferál.

FS: Azt említettétek, hogy az Elefánttal fogtok közös koncertet adni Pécsen a közeljövőben, még merre lesztek megtalálhatóak a nyár alatt?

Gergő: Az Ördögkatlan után folytatni fogjuk a fesztiválszezont, játszunk a Kolorádón, a Fishing on Orfűn, a Strandfesztiválon, Zsámbékon, Budapesten szóval még nagyon sok koncertünk lesz. Szeptemberben pedig lesz egy nagyobb szabású Müpás esemény, ami egy nagyon fontos mérföldkő a zenekarnak. Ezután ősszel az Elefánttal túrnézunk vidéken, valamint lesz egy négyhetes európai körünk, amin Németországban, Hollandiában és Franciaországban fogunk játszani szóval nemzetközileg is aktív lesz a zenekar a közeljövőben. És élvezzük azt a részét is, hogy turnébuszban zötykölődünk heteket együtt.

Írta:Makai Bence
Fotók:Migléczi Hanna
Tags, ,