Mordái Interjú - Ördögkatlan Fesztivál

Hangosítás gyengeségei és a helyszín ellenére a Mordái új felállásának sikerült az árokparti ketrec eddigi legnagyobb, és leglelkesebb közönségét összehoznia, akinek a nagyrésze végig dalolászta a frontemberrel a magyar népdalok alapján íródott számokat. A zenekar Ördögkatlanos permutációja Kapusi Viktor screamo szaxijával, Vértesi Feri kreatív, sötét gitárszólóival, Csernovszky Márton tűpontos, catchy basslinejaival, Szabó Sipos Ágoston jazz-fúziós világból érkező dobjátékával és Nové Soma karizmatikus baritonjával lépett színpadra.

A velük készített interjú és a koncert alatt is érzékelhető volt a tagok között, hogy mennyire otthonosan mozognak egymás környezetében, annak ellenére is, hogy a friss csapat milyen rövid ideje játszik együtt. A szépség és az agresszív intenzitás között lavírozó koncertjük után elbeszélgettünk velük a készülő anyagokról, az új felállás által a számírás terén megnyitott lehetőségekről, side projectekről és természetesen az Ördögkatlan fesztiválról.

FadedSun: Soma, ti tegnap toltatok itt egy koncertet, ami egy tökös szettre sikerült, hogy érzed magad a fesztiválon eddig, mit gondolsz róla, mit szólsz a fogadtatásotokhoz?

Soma: Amikor megérkeztünk akkor még nem teljesen értettem, hogy milyen rendszer működik ezen a fesztiválon, egy kicsit meg is lepődtem azon a lelkesedésen, ami fogadott minket. Nekem a tegnapi egy nagyon pozitív élmény volt.

FS: A ti zenétek szerintem ezen a fesztiválon egy nagyobb közönséget találhat, ha azt nézzük, hogy népdalokat, a sötét hard-rock, jazzrock elemeket ötvözi, ezen a fesztiválon pedig egy furcsa elsőre nehezen elhelyezhető mixe van jelen a hallgatóknak, a népzenéstől, az alter-arcokon át. De az itteni közönségtől függetlenül is érdekes lehet, hogy mennyi szubkultúra keveredésére adhat alkalmat a zenétek. Ti ezt, hogy látjátok?

Viktor: Én alapvetően a jazz-rock kifejezést nem szeretem. Ezt azért mondják mert van benne szaxofon, de ettől nem jazz a mi témánk, ez igazából tökre rockzene. Amit tolunk Soma elképzelése alapján az, hogy magyar népdalokból indulunk ki, amit keverünk egy kicsit Morphineos dologgal, és ezzel az útonálló, outlaw világgal. Szerintem azért szólíthat meg sok embert a mi cuccunk, mert egyrészt csomóan szeretik itt a népzenét, van az réteg, akik az experimentálban, a rockban, vagy ilyen extrémebb műfajokban vannak otthon, és ezek mind megtalálhatóak a mi hangzásunkban.

Márton: Ez egy jó lehetőség arra, hogy az olyan zsánereket, amik kicsit kevésbé ismertek népszerűsítsük, mert maga a népzene sokszor hordoz magában egy fluid, rubatosabb felfogást, és ezáltal be lehet vonni kicsit meredekebb free elemeket is.

Ágoston: Igen, és az az izgi, ezeket a dalokat kb. mindenki ismeri, a gyerekkorából, ezek az elsők között vannak, amiket feldolgoztak Magyarországon, valahogy mindenkinek megvannak a tudata hátuljában. Emiatt olyan mintha a mi számainkat is hallották már volna.

Viktor: A Hidegen fújnak a szeleket pl. feldolgozta a The Thing trio is, akik egy norvég freejazz banda. Ez nekik egy magyar együttessel való barátságukon keresztül jött, ez is mutatja, hogy ezek a számok nagyon benne vannak a köztudatban.

Ágoston: Meg ezt hívják élő népzenének, nem?

Márton: Jaja, nem egy ilyen múzeumi közeg, hanem ahogy mi elképzeljük ezeket témákat.

Viktor: Ennek a cuccnak szájhagyomány útján keresztül terjedése még most is jelen van egy eltérő formában. Mindenki másba van, máshogy interpretálja zeneileg ezeket, és mi is a saját formánkra fordítjuk, ezt a nemzeti örökséget. Itt van ez az iszonyú nagy népdalgyűjtemény, miért ne használnánk ki? Az én egyik kedvenc szaxisom, John Zorn is ezt csinálta a „zsidó-népzenével”, ami gyakorlatilag nem létezik, a Masada Songbookjában. Mi is valami ilyesmire törekszünk a zenénkkel.

FS: A közeljövőben érkezik valami új anyag, ha igen, abban mennyire tolnátok tovább ezt a sötét, útonállós flesst, lesz valami, amit megvariálnátok a hangzásban?

Soma: Egyelőre nem tudunk nagyon konkrétat mondani mert még a vízió kialakításának a fázisában vagyunk. Vannak már ötletek, forrásanyagok és koncepciók. Egyelőre ott tartunk, hogy próbáljuk csiszolni, formázni, hogy mi lesz az elképzelés, amit lassan gyakorlatba is viszünk. Reméljük, hogy minél hamarabb meg fogunk tudni jelentetni egy albumot, már csak azért is mert a zenekar fele lecserélődött.

Ágoston: Az biztos, hogy más lesz a hangzás emiatt.

Viktor: Viszont nyertünk ezzel egy olyan dolgot, hogy lett két vonósunk, és két szaxisunk, amit ki lehetne használni arra, hogy olyan témákat játszunk, ami ellensúlyozza zúzósabb zenéinket.

Ágoston: Úgy képzelem az albumkészítést, hogy kísérletezni fogunk sokféle ötlettel.

Márton: Szerintem az is benne lesz, hogy megpróbáljuk megismerni egymás zenei világát, mert ilyen formában még nem zenéltünk együtt, habár vannak közös ismeretségink.

Soma: A lényeg az, hogy érezzük, hogy már releváns és aktuális lenne minden szempontból, az új albumot megírni, jövő nyárig, tavaszig, hogy tudjunk turnézni az anyaggal. A fesztiválszezonban már az új számokat fogjuk játszani.

Viktor: Amúgy Soma átjött nemrég hozzám és mutatott egy ötletet, ami egészen megfogott. Ki szeretném próbálni, milyen lenne, ha egy ilyen Colin Stetsonos, körlégzéses technikát be tudnánk építeni ebbe … kicsit rubatos kezdés … bennem ezek alapján kezd kialakulni egy kép arról, hogy mi fog születni. Tökre várom azt is, hogy Ágoston miket fog belevinni, mert közös lemezt még nem csinálunk, és ezt nagyon izginek tartom. A Cserrel már majdnem tíz éve együtt dolgozunk, a Best Bad Trip nevű zenekarunk óta, a szerzésben és a zenélésben is, ő is ugye most került bele a bandába.

FS: Viktor azzal kapcsolatban akartalak kérdezni, hogy már arról is van hír, hogy készül az első albumotok az Osaka Crackkel. Mit lehet tudni erről? Az utolsó koncertetek, amit láttam az Akváriumban, ahol grindcoreos, freejazzes elemekből született egy olyan katartikus koncertélmény, ami az egyik legjobb volt, amit magyar zenekartól láttam már egy hosszú ideje. Mikor fogtok legközelebb fellépni?

Viktor: A nyári első koncertünk az a Kolorádón lesz augusztus 14-én, voltak még felkérések, amik nem fixálódtak le teljesen, hívtak minket A38-ra, egy jazz fesztiválra, és még a Gólyába. Ezen túl bőven van már egy lemeznyi anyagunk, azt még ki kell logikáznunk, hogy hogyan fogjuk kiadni a cuccot, ennek egyelőre anyagi korlátai is vannak.

FS: Hol fogtok még a nyáron fellépni?

Soma: Idén lesz még egy nagyszabású koncertünk, szeptember 10-én az Urániában, ami valószínűleg az utolsó önálló est lesz, ahol ezeket a régebbi számokat fogjuk játszani. Ezzel zárjuk le az első korszakát a zenekarnak.

Viktor: Előtte meg Moszkvában és Bécsben is fogunk játszani.

Írta:Makai Bence
Fotók:Barlein Martin
Tags, , ,