Kocsmatúra vol. 1 - Buda-délBuda

Egyik kedves régi barátommal gyakran kerültünk olyan helyzetbe, hogy találkozzunk, dumáljunk egy lazát, de semmi extra max 1-2 sör, aztán megyünk haza mert másnap egyetem, meló stb, nem lehetünk rottyon, kizárt dolog. Aztán a második kör után elkezdett mozgolódni bennünk a boogie, és jött a “be kéne menni nem? – ahh ja de nem kéne a holnapot kikukázni…de amúgy adnám. – akkor ne menjünk be pestre csak itt Budán nézzünk meg pár kocsmát lájtiba. – jó az sima, utsó busszal megyünk haza alszunk 6-7órát holnap semmi para.”  Valamiért tökéletesen megnyugtatott minket a tény, hogy ha nem megyünk át pestre nem lesz szétcsapás. Aztán a másnapot természetesen borzasztóan fos állapotban kellett lehozni, mivel egy 6-7 állomásos “budai lájtizás” mégiscsak megdolgoztatta a jó öreg májat.

Ennek ellenére legendás esték sültek ki ezekből mindig, úgyhogy összeállítottam azokat az állomásokat amikre emlékszem. Természetesen mindig mindent csak ésszel csináltunk, és mindenkit erre buzdítok!;)

I. Pista néni söröző - 22.kerület

Autentikus 22.ker hangulat, semmi sincs túltolva ezen a helyen a Liverpool fanatizmust leszámítva, az meg miután leszarom a focit engem abszolút nem zavar. Van billiárd, darts, csocsó, meg kerthelység ahol ha jó idő van gyakran pörögnek grillezős szettek szóval kajálni is lehet jó burgereket ilyenkor. Abszolút jó kezdés, ilyen lehetőségekkel még tényleg elhiszi az ember, hogy csak egy-két ipára meg csocsóra jön le aztán vége. Aztán ugyanitt születik meg mindig az elhatározás, hogy irány befele.  Javasolt pia: Angol és Cseh sörkülönlegességekben bővelkedő helyről van szó, úgyhogy ezek közül bármit ajánlok meleg szívvel, de ha szűkebb a büdzsé akkor egy jó jéghideg csapolt ipával szoktunk hűteni. Kehelyből!

II. Két megálló presszó - 22.kerüet

A pistanéniből a városba a 41-47 villamossal vezet az út, amik vonalának a metszéspontjában helyezkedik el az ominózus “Két megálló” alig pár száz méterre az előző állomástól, úgyhogy pont tökéletes. Válogatott társaság, elég ha annyit mondok, hogy egy Szőke András filmet itt nagyon simán le lehetne forgatni. A “nehogy már ne igyunk meg valamit amíg jön a villamos” piaci rést tökéletesen kihasználó létesítmény amúgy talán a legtrúbb posztkomcsi hely amit ismerek budán. Külön érdem, hogy lottózó révén a járvány alatt is valahogy végig tudott működni. Bundesliga frizurák, övbe tűzött sörösüvegek, opálos tekintetek, “régen jobb volt”, “Kádár ezt nem engedné”, “Ezt is az EUba találták ki” beszélgetés foszlányok. Egyszer egy külföldi barátunkkal jártunk itt és amikor megszólalt angolul, megfagyott a levegő és mindenki mereven ránk bámult, majd az egyik tag belénk akart kötni csak annyira talaj volt, hogy nem tudott már beszélni szegénykém. Mindettől eltekintve békés hely igazi karakterekkel és törzsvendégekkel, ahol az idegen nyelvek mellett nem ajánlatos szóba hozni, hogy a Budafok visszacsúszott a mb2-be, vagy azt, hogy hajrá újpest. Ja és a főnöknek van egy zenekara amivel néha fellépnek a belső szobában és akkor mindenki szétcsapja magát parán.  Javasolt pia: mindenképpen csapolt ászok.

III. Óvóhely - 11.kerület

A Móriczon található óvóhelyet egyszer tök véletlenül fedeztük fel aztán rájöttünk, hogy baromi jó mert lehet a kedvenc, Cerna Hora Velen névre keresztelt búzasörünket kapni. Pincében van, mert a háború alatt tényleg óvóhely volt, és hálistennek ezen az interiőrön nem is akartak változtatni azóta. A többszintes földalatti helyen gyakran tartanak irodalmi esteket, előadásokat és akusztikus koncerteket, és ez a kultúr közeg meg szellemiség ami a helyet bejárja baromi jól stimmel a belső térbe, tökéletes környezet arra, hogy a negyedik sörünk mellet felhozzunk pár mélyebb, érzelmesebb témát. A pultosok eddig mindig baromi jó arcok voltak, egyikőjüktől megtudtuk, hogy amúgy a szocializmusban illegál ázsiai kupiként működött, és a környékbeli huncut urak frekventált szórakozóhelye volt. Javasolt pia: Cerna Hora Velen.

IV. Borpatika - 11.kerület

Van ami nem változik. A Bertalan Lajos utcai borpatika is ilyen, több forrásból hallottuk, hogy pontosan ugyanígy nézett ki és ugyanezeket lehetett kapni ott 50éve is mint most. Igazi vesztőhely ahol nagyon csúnyán és olcsón le lehet aljasodni, valszeg ezért is népszerű a közeli egyetem hallgatói körében. A pincehelység falán található “inni jöttünk nem bulizni” firka tökéletesen tükrözi a szellemiségét, és hangulatát, bár ennek ellenére elég jó és harsány szokott lenni a légkör. Ez egy kötelező hely ha budán iszol, ahol amúgy fasza retró sörkorcsolyákra is rámenthetünk mielőtt továbbindulunk. Javasolt pia: kancsó Mátrai cuvée.

V. Béla bár - 11. kerület

A borpatika után nagy a kontraszt a pár tíz méterre elhelyezkedő Bélában, pont ezért illik bele jól a hasonló hangvételű túrákba, hiszen sokkal nagyobb feeling késdobálóból érkezni egy fényévekkel szofisztikáltabb kocsmába és tablettás bortól bűzlő szájjal kikérni egy csapolt import pilsnert. A helyet szerintem senkinek sem kell bemutatni, igényes alter bár tele művészekkel meg művész akarok lenni arcokkal, mindig jó és laza a hangulat, békeidőben sokszor vannak akusztikus kiskoncertek a pincehelységben. Ételek és italok terén nagy a választék és magas a minőség, a személyzet pedig kedves és segítőkész, úgyhogy érdemes kipróbálni valami komolyabb rumot a pohár sör mellé. Amikor innen meglépünk általában akkor dől el, hogy az utsó busz helyett jó lesz inkább az első éjszakai is. Javasolt pia: csapolt pilsner+rum.

VI. Mag bár - 11. kerület

A maghoz sem kell már sokat sétálnunk, egy köpésre van, ami ilyenkor elég jól tud jönni a nehezített járási és látási körülmények közepette. Van egy ismerősöm aki csak a szülinapján szokott ide lejárni a barátaival amikor már nagyon csutkán vannak, és azt mondta, hogy ilyenkor a pultosok morcosak a folyamatos ordenáré ordibálás és mindenkitől cigitarhálás miatt. Ez természetesen teljesen érthető úgyhogy itt is, mint minden más helyen, ne veszítsük el a tartásunkat és illedelmesen, udvarias hangvétellel tarháljunk csak cigit vagy cigipapírt. Mindenzt félretéve rendkívül hangulatos hely a Mag, jól kialakított belső designnal, quality italválasztékkal, csocsóval és csocsózásra vevő közönséggel. Nem egy estén érkezett el itt az összeborulós, tesóskodós szeretetfless. Javasolt pia: csapolt ipa + a bátrabbaknak kis tubi.

VII. Oportó borozó - 11. kerület

A maggal sréhen szemben, lent a mélyben található az Oportó, ami a hosszú nyitvatartási ideje miatt kvázi gyűjtőhelye a más kocskmákból már kitaszított de továbbra is szomjas népeknek. Az okleveles alkeszektől a 18évesekig tényleg itt van mindenki. Olyan hely ahol könnyen mennek már a barátkozások, random emberekkel csocsózások, pultra dőlések és sokadik utolsó korsó sörök. Mi minden egyes alkalommal kötelező jelleggel metaxa gyömbért kérünk amit a kocsmáros úr tökélyre fejlesztett technikával készít és saját elmondása szerint a belevágott citromkarikától fullos a mix. Sok sztorira innen már nem nagyon emlékszem ezeken kívül, ide el kell jönni mert a hely magáért beszél. Javasolt pia: fullos metaxa gyömbér.

VIII. Aranykorsó söröző - 11. kerület

Az utolsó stáció. Amíg jön a busz, bármikor is legyen az, itt át lehet vészelni. A kocsmáros úr komoly szigorral rendelkezik és film+ térén nagyon ki van művelve, gyakran pörögnek Steven Segal és Jason Statham filmek a hajnali órákban. Népszerű hely, a 6os villamos végállomása mellett közvetlenül, ebből kifolyólag ez is hasonlóan nagyon vegyes társasággal bír. A felismerés, hogy a nyolcadik helyen vagy hajnali 2kor és másnap dolog van, rányomja a bélyegét a feelingre, de ettől olyan szépen keserédes az aranykorsó. Javasolt pia: pohár sör+földimogyoró mert az felszívja.

Írta:Szabó Marci
Tags, ,